Nieuws | Manege Bartels
Nieuws | Manege Bartels

Het vijfjarig bestaan van CSI Salland werd zondagmiddag bekroond met prachtige springsport, waarbij Marc Houtzager de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs won en Hendrik-Jan Schuttert als nummer twee volgde. Terwijl het publiek zich rijendik samenpakte, raakten de ruiters in deze 1.45m rubriek extra gemotiveerd om de hoofdprijs van 9.900 euro te winnen.

Elf van de 57 deelnemers kwamen terug voor beslissende barrage, waarin Hendrik-Jan Schuttert zijn ambitie niet onder stoelen of banken stak. Hij finishte met Balboa HS (v. Tygo) in 33.62 seconden en daar wist alleen Marc Houtzager in 32.45 onder te duiken met zijn bloedsnelle Sterrehof’s Bylou (v. Phin Phin). Maikel van der Vleuten en Wesley Mulder werden vierde en vijfde, achter de Deen Martin Dinesen Neergaard.

“Wat is het toch een competitief paard”, looft Marc Houtzager zijn snelle vosmerrie. “Je verliest met haar weinig tijd met haar manier van galopperen en springen. Het is geen paard voor het 1.60m werk, maar wel een super 1.50m paard. Zo één heb je nodig in je sportstal.”

Hendrik-Jan Schuttert had zich ook geen betere ronde kunnen wensen met Balboa HS. “Waar Marc voluit de dubbelsprong in kon, moest ik m’n paard even tegenhouden. Even een zekerheidje inbouwen. Ik ben echt blij met mijn tweede prijs. Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik zelf Grote Prijs reed!”

De springruiter uit Ommen reed jarenlang voor het Nederlands team met Cerona HS, maar door blessures van zijn paarden verdween hij van het internationale toneel. “Ik ben ondertussen veel met jonge paarden bezig geweest. Balboa was er ook ruim een jaar uit en is sinds juli pas weer op concours, maar je ziet het. Kwaliteit verroest niet. En voor de toekomst ziet het er wel weer goed uit hoor. Ik had hier drie goede zevenjarige paarden bij me. Het heeft alleen nog wat tijd nodig.”

De organisatie mocht op veel op veel lof rekenen van de ruiters. “Ze hebben een stap vooruit gezet. Meer prijzengeld vertaalde zich naar meer en betere deelnemers en meer publiek.Dat maakte het voor ons een sfeervol, leuk concours om te rijden”, vertelt Hendrik Jan Schuttert. “Helemaal mee eens”, vult Marc Houtzager aan. “Het is hier gemoedelijk en alles klopt. De datum is perfect, want je kan je paarden direct laten wennen aan het indoorseizoen, Jos Brinkman bouwde goede parcoursen, de rubrieken waren niet te lang en het prijzengeld was goed. Elk jaar wordt CSI Salland beter, daarvoor complimenten voor de organisatie en Jonny Roelofsen voor zijn ondersteuning.”

De GMB Grote Prijs voor de CSI1* ruiters op 1.30m niveau werd eerder op de dag gewonnen door de 18-jarige Amerikaan Lucas Porter met Phineas (v.Lamentos), voor Aniek DIks op Winston Jumper R (Cantos). De 1.35m Team Piet Raijmakers – Van Schijndel Bouwgroep Prijs op zondagochtend kwam op naam van Wiljan Laarakkers op Nerono Z (v. Nelson Z).

Persbericht, auteur Wendy Scholten